Mjukstart på hårdsatsningen

Lite lugnt och försiktigt kom jag igång med mitt novellskrivande. Några rader är påbörjade, men det känns bra och nu är disciplin med stort D ett måste om det ska hålla i det långa loppet. Det ska inte förvåna mig om det tar lika lång tid med novellen som med en tjock roman. Jag ska inte tappa greppet. De rader jag började skriva under natten har lämnat ett välbehag och kan på så vis ge en fingervisning åt vilket håll det lutar. Början känns trygg och för att inte halka ur spår har jag lagt ner pennan innan första stycket ens är färdigskrivet.

Tålamod, disciplin och harmoni med texten måste gälla från början till slut. Uppbyggnadsfasen ska få ta sin tid då det är viktigt att få känna gestalterna och miljöerna innan saker och ting skakar om berättelsen. Jag kommer att jobba utifrån det lilla med strävan mot det stora och slutligen knyta ihop säcken. Ingredienserna jag talade om i förra inlägget ska självklart vara med och därtill flertalet kryddor. Det blir med andra ord ett långkok med en kort berättelse. I morgon hoppas jag skriva klart ett stycke eller fler, utan att hetsa i skrivandet. Novellen har bara en beställare och det är jag själv, och enligt mig finns ingen deadline än.   

Jag kommer längre fram under processens gång, ge fler lägesrapporter utan att behöva avslöja några detaljer. Researcharbetet som är så viktigt ibland, lägger jag som en komplettering efter ett utkast i grova drag. Om jag stannar upp i processen för att göra fördjupade analyser och ett stort researcharbete, är risken för ett motivationstapp ett faktum. Som avslut på inlägget säger jag som vanligt att, underskatta aldrig en drömmare i skapartagen.  

 Björn Blomqvist 2012-01-18

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.