Ett stort och ett smärre fiasko

Efter att ha sett dokumentären (Vasa 1628 del 1) om just Vasaskeppet som kantrade och sjönk samma år, kan jag konstatera att det var ett stort fiasko men också en dokumentärfilm med några smärre fiaskon. Vi vet ju vad som hände med skeppet bara vi är någorlunda insatta i svensk historia. Det som förmodligen ligger bakom förlisningen och det som dokumentären tar upp, är hur skeppet till att börja med var byggt av trä (ek) som från början hade valts ut till ett mindre skepp, dvs. sämre passform. Det andra var den skrala ekonomin som fick de tappra skeppsbyggarna att strejka, vilket försenade bygget och måste istället påskyndas. Den tredje orsaken var vädrets makter. Kastvindar och ett tungt lastat skepp blev en dålig kombination (dvs. instabilt). Hur som helst sjönk skeppet på sin jungfruresa år 1628.

Till saken angående rubriken. Visst är det intressant (om inte superintressant) att få veta hur människorna levde i Stockholm under 1600-talet och om människorna som arbetade med just bygget av Vasaskeppet. I den första delen av två skildras varvsarbetarnas och dess familjers liv, samt vardagen för de som styrde bygget. Just detta och den faktamässiga delen har jag inga invändningar mot, men däremot den stundtals dåliga animationen och modellerna som skapar miljön. I vissa klipp kan man se hur personerna går på ett golv som förmodligen har datoranimerats. Kontrasten mellan fot och mark blir för tydligt och gör att personen svävar i luften. I ett annat klipp ses två kvinnor sväva i luften. Det existerar inga ben nedtill under de skenbenslånga klänningarna/kjolarna, ett litet fiasko för animatörerna kanske.

Sammanfattningsvis var dokumentären helt OK eftersom innehållet och skildringarna av stockholmarna och andra experter som på 1600-talet byggde skeppet, var mycket intressant. Likaså skapandet av miljöerna var bra och tidsenliga (bortsett från ett fåtal byggnader). Däremot var den grafiska och datoriserade delen alldeles för tydlig i sina fel och brister, men tackolov är den grafiska delen kanske det mest irrelevanta i detta fall eftersom historien och dess innehåll bör lyftas fram i första hand.

Jag kan med andra ord rekommendera dokumentären så länge ni vill fokusera på innehållet och i mindre grad på det grafiska. Det ska jag försöka med när jag ser på del 2. 

Björn Blomqvist 2011-12-28

Published by

Björn Blomqvist

Published Poet with B.A. In Art History and B.A. in History too. Blogs about Art and Culture encounters, art analysis and about history and trevels. Still writing on my first novel and meanwhile a lot of Poetry. Some kind of Word Artist...

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.