Söndagskafé på Nyköpingshus

Dagens möte på den kulturella himlen var de kulturella museibesökare som vi museivärdar i Kungstornets reception hälsar varmt välkomna. Därefter tar de sig vidare, ända upp till Kungstornets tredje våning till utställning om hertig Karl, där dagens föredrag äger rum kl. 14.

Idag är det söndag och som vanligt har Kungstornet på Nyköpingshus öppet för allmänheten och det står både föredrag, bildspel och kafé på schemat. Som vanligt är det fri entré, såsom alla söndagar. Söndag efter söndag kommer de entusiastiska museibesökarna till Kungstornet för att lyssna på föredrag om allehanda historiska teman med anknytning till Nyköping och Sörmland.

Dagens ämne handlade om barnhem i Nyköping och föredraget lockade 26 åhörare. Det kom en del bekanta ansikten. Det är riktiga entusiaster som kommer till Kungstornet söndag efter söndag, för att lyssna på föredragen. Men vad är det som lockar dem tillbaka? De ämnen som avhandlas i föredragen är ju av skiftande karaktär, finns det ett brett ämnesintresse hos besökarna kanske? Är kanske kaffet extra gott här, eller är det bara så att entusiasterna gillar att rutinmässigt gå på museum, en gång i veckan? Detta är i alla fall mycket uppskattat och många fler än man tror, är generellt historiskt och kulturellt intresserade.

Arbetspasset då? Det gick som de ska och besökarna tycktes vara belåtna med både föredraget, med oss värdar och med kaffet.

Björn Blomqvist 2011-02-06

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.